A partir d'aquí, els preus dels bitllets d'avió han marcat més que ningú el trajecte, i Xipre no n'és una excepció. Sota d'altres circumstàncies, probablement, mai havíem pensat tributar una visita a aquesta illa mediterrània, on es creuen ruines gregues de primera magnitud amb festa estiuenca desenfrenada. Segurament, a l'anar-hi al desembre, no podrem gaudir del sol i la platja pel qual Xipre és coneguda, però segur que si que ho podrem fer de tot el demés.
Perquè un cop feta la investigació prèvia, hi ha molts punts d'interès, inacabables, i on 4 dies es manifesten absolutent insuficients. Disposar d'un cotxe ens permetrà moure'ns amb llibertat i, sense tenir una ruta gaire decidida, tenim pensat visitar segur les ciutats de Larnaca i Lefkosia (aquesta segona la última capital dividida del món, compartida per la República de Xipre i Xipre del Nord, que ocupa la part superior de la illa i és conseqüència de l'escisió, no reconeguda per la majoria d'organismes internacionals, que va tenir lloc al 1974.
D'altres visites obligades seran Pafos i els seus mosaics i runes, les platjes de la península d'Akamas i de Petra tou Romiou, on la llegenda diu que va néixer Afrodita, patrona de la illa, o les muntanyes de Troodos, amb les seves petites esglésies i els seus celebrats murals bizantins.
Arribem allà al voltant de les 9 del vespre. Es veu que el transport públic en aquest païs és bastant trist, així que per això i per motius de flexibilitat i d'allotjament incloït, hem llogat un cotxe mitjançant l'agència de baix cost Economy Car Rentals, que ja vam usar amb gran satisfacció l'any passat en el nostre viatge a Hongria. L'agafarem directament a l'aeroport de Larnaca, on el deixarem al cap de 3 dies complets per continuar el nostre trajecte.
Val a dir que la illa és molt petita, no fa més de 150 quilòmetres de punta a punta, així que n'esperem més de 40 entre parada i parada.