Índia

Amritsar

8 Des
9 Des

Introducció i coses a fer

Amritsar es troba al nord-oest de la India, molt a prop de la frontera amb Pakistan, i és la capital de la pintoresca província del Punjab.

Sincerament, segons totes les referències, Amritsar sembla ser una ciutat grossa, bruta, caòtica i pol.lucionada, però aquests inconvenients es compensen amb el fet que aquí és on es troba el que és probablement un dels temples més fascinants de la Índia: el Golden Temple.

Aquest temple, i per extensió tota la ciutat, és el lloc més sagrat pels sikhs. Aquesta religió, desconeguda fins fa poc per nosaltres, va néixer, fa només uns 500 anys, com a resposta a l'elitista sistema de castes dels hindús. Per aquest motiu, el sikhisme promou igualtat i fraternitat entre totes les persones, amb indiferència de tot tipus d'origens.

L'altre gran atractiu d'Amritsar no es troba a la ciutat, sino a la frontera amb Pakistan, a una vintena de quilòmetres. Cada dia, quan es fa fosc, es produeix la cerimònia del tancament oficial de la fontera, i sembla que tots dos cantons, recordant temps no massa llunyans de lluita oberta entre els dos paísos, ho fan d'una forma ben teatral. Sincerament, no sé si tindrem temps per anar-hi, però diuen que és una experiència d'allò més interessant i una atracció turística de primer nivell.

Allotjament

A part dels hotels convencionals que segur que hi ha, a Amritsar, al ser un lloc de peregrinatge habitual pels devots del sikhisme, la ciutat gaudeix d'un bon nombre de cases d'hospedatge gratuïtes per a aquests, anomenades guridwares, a les quals els no-devots també hi són convidats, si és que hi ha lloc. Al no anar-hi en cap data especialment senyalada del calendari de celebracions sikh, no creiem tenir-hi problemes, així que aquesta és la nostra intenció en un principi. Serà una bona oportunitat per conèixer la cultura local i la hospitalitat inherent en aquesta zona i religió. Val a dir que una donació, per l'estança, és més que ben rebuda.

Com arribem i marxem?

El primer dels molts trens nocturns que agafarem a la India serà el New Delhi - Amritsar del 7 de desembre, que surt de la capital a les 19.35 i arriba a Amritsar a les 6.15 del matí. Entre les dues ciutats hi ha uns 500 quilòmetres, i la classe elegida, en aquest i en tots els trens posteriors és la Sleeper sense aire condicionat, que proporciona lliteres simples i és la més comuna entre la població local. Els trens a la Índia són, sincerament, molt barats. Per fer-vos una idea, aquest trajecte costa, per persona, uns 2,5 euros.

Links externs