Índia

Jaisalmer

17 Des
18 Des
19 Des
20 Des
21 Des

Introducció i coses a fer

La història de Jaisalmer, a l'extrem oest de totes les carreteres índies, i bastant a la vora, de nou, de la frontera amb Pakistan, és si més no, curiosa. En temps passats aquesta polososa ciutat al mig del desert havia format part d'una important ruta comercial entre la Índia i àrees més occidentals. D'aquí el seu ràpid desenvolupament, casa de comerciants que es van enriquir durant aquest periode i van dotar la ciutat de palaus i havelis luxosos i màgics.

Amb els anys, i amb la partició de la India i el Pakistan, la preferència pel comerç per mar, i amb la construcció de carreteres i línees ferroviàries que havien d'esdevenir les principals rutes a utilitzar pel nou comerç internacional per terra, la opció d'arribar fins a l'India creuant el desert del Thar es va descartar, i la ciutat de Jaisalmer es va veure deixada de la mà de déu, enmig del no res, i sense una font d'ingressos massa definida, durant unes quantes dècades.

Temps després, i ja no fa pas gaires anys d'això, algú va redescobrir la ciutat i els seus encants, i va decidir donar-li una empenta com a atracció turística. I així és a dia d'avui. La gent fa centenars i centenars de quilòmetres per venir expressament aquí, a veure el sol caure sobre el fort argilós, encara habitat, i admirar els seus havelis i la seva atmòsfera única.

Per tot això, i perquè té una aura que se'ns intueix especial, hem fet Jaisalmer, de només 78.000 habitants, la parada més llarga de tot el nostre viatge. Confiem que aquesta intuició no ens traicioni i el que ens ofereixi aquesta, a priori, encantadora ciutat, estigui a l'altura de les expectatives.

Allotjament

També l'hotel en que ens allotjarem és el més destacat de tot el nostre viatge, caracteritzat per triar hotels generalment barats i senzills. En aquest cas, i gràcies a les recomanacions de tothom que hem pogut llegir, hem triat l'hotel Fifu, que té una pinta impressionant i que ens ofereix tot tipus d'extres, incloïnt classes de cuina gratuïtes.

En molts llocs es comenta que la gran cosa de Jaisalmer és dormir en un dels havelis habilitats com a allotjament dins el fort. De totes maneres, el sistema de clavagueram de la ciutat, antic i bastant rudimentari (recordem que tot plegat és argilós), no està preparat per una gran afluència d'habitants ocasionals, així que, per ser ecològicament conscients, hem triat estar-nos a fora, això si, amb unes vistes imponents.

Com arribem i marxem?

Haurem sortir de Bikaner en un tren a les 23.25, que arribarà a Jaisalmer, còmodament, a les 6.15. Aquí hi estarem 5 dies complets, ja que el nostre següent transport, un nou tren amb destinació Jodhpur, no surt fins les 23.15 del dia 21 de desembre. Per cert, vam passar el solstici d'estiu a les illes Lofoten, per damunt del cercle polar àrtic, i passarem el d'hivern aquí, que geogràficament no té cap particularitat, però que es tracta d'un lloc igualment especial.

Links externs